Her kan du lese om hvilke regler som gjelder for bruken av det norske flagget.

Et flagg skal behandles med respekt og i henhold til bestemte regler. Norge har, i likhet med Danmark og mange andre land, noen offisielle flaggregler som regulerer bruken av det nasjonale flagget. Den kanskje aller viktigste regelen er at det norske flagg alltid skal behandles med respekt og aldri må berøre bakken. Flaggets farger er norsk rød (pantone 200) og norsk blå (pantone281). Som alle andre nasjonalflagg har det norske flagg noen helt faste proporsjoner. Lengden er 6-1-2-1-12 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge. Høyden er 6-1-2-1-6 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge. Privatpersoner skal alltid flagge med det norske handelsflagget, mens staten skal flagge med Norges statsflagg som har splitt og tunge. Man må aldri heise to flagg på samme flaggstang. Et ødelagt eller utslitt flagg skal brennes eller deles på en sånn måte at fargene skilles fra hverandre.

Norge har faktisk en egen flagglov som trådte i kraft fra 15. desember 1899. I denne loven kan man lese om handelsflaggets utseende, størrelse og bruken av det norske statsflagget.

Flaggtidene er ikke lov-regulert, men for offentlige bygninger omtales de i forskrift om bruk av flagg fra 1927. I denne forskriftens paragraf 6 står følgende: «Flagget heises i månedene mars til og med oktober kl. 0800, i månedene november til og med februar kl. 0900. Flagget hales ved solnedgang, dog ikke senere enn kl. 2100 hvis solen går ned etter denne tid. I fylkene Nordland, Troms og Finnmark heises flagget i månedene november til og med februar kl. 1000 og hales kl. 1500.» Dette gjelder altså for offentlige bygninger. Mange privatpersoner følger også dette, men det er ingen lov. Privatpersoner i Norge kan heise flagget når de vil, og også hvor lenge de vil.

Du kan lese mer om den norske flaggloven her.

Det gjelder noen spesielle flaggregler ved dødsfall. Vi flagger på halv stang som et tegn på sorg. Når man heiser det norske flagg på halvstang så skal det skje på en bestemt måte. Først heiser man flagget helt til topps i flaggstangen for så å umiddelbart fire det ned på halv stang. Med "halv stang" mener man i denne sammenhengen 1/3 fra toppen. Når man skal fire ned flagget om kvelden skal man først heise flagget til topps for deretter å fire det helt ned. Etter endt bisettelse skal man i henhold til de norske flaggreglene heise flagget helt til toppen av flaggstangen for å hedre den avdøde.

Lurer du på når du skal flagge? Se vår oversikt over de offisielle norske flaggdagene.

I vår nettbutikk finner du et stort utvalg av norske flagg og norske vimpler til enhver anledning.

Forresten - Når du kjøper i vår nettbutikk, vil det ikke være noen ekstra kostnader. Toll og mva ER betalt. Beløpet du betaler hos oss inkluderer derfor alt. Også toll og mva. Ingen ekstra kostnader.

Foto: Skotbustanga